вторник, 30 март 2010 г.

Холандския процес

Елена Атанасова е родена през 1928г. в София от брак между холандка и български професор-фитопатолог.Художничка,чиито картини се намират в частни колекции по цял свят.Тя и семейството й преживяват репресии по време на червения терор в България след 1944г.Живяла е 15г в Холандия,сега живее в Родината.Елена Атанасова написа биографичната книга"Когато вече не мълчим"В нея тя разказва за Холандския процес.

Андре Бринк е роден в Истанбул,по време на бягството на неговите родители от Октомврийската революция през 1917г. в Русия.Баща му,Корнелис Бринк,холандец по рождение,е бил директор на "Шел"в Санкт Петербург,а майка му е фрацузойка.Пристигат в София,където г-н Бринк продължава да работи за "Шел",по това време още холандска фирма.Тук се раждат трите сестри на Андре-Бетси,Жанет и Вера.След години бракът се разстройва и бащата си заминава за Холандия.Майката и децата остават в България,всички са холандски граждани.Майката работи в "Алианс франсез"като преподавател по френски език.

Андре учи във Френския колеж на ул."Джеймс Баучер".Играе футбол и става вратар на клуб "Левски".Има много приятели българи,съученици от колежа и съотборници от спортния клуб.Следва право в Софийския университет,но повече време е на игрището.Постъпва на работа в Турското посолство.След1945г. постъпва на работа в откритото Холандско посолство.Няколко години по късно ,холандците решават да редуцират дипломатическите си връзки с България на консулско ниво, оставят Андре Бринк като "Шарже д' афер.

Това е време на следвоенна криза,недостиг на храна и продукти,дрехи и т.н.В дипломатическия магазин има всичко в изобилие.Андре е обърнал дома си в" клуб" на приятелите.Разточително угощава и пои всички.Шофьор на консулството е най близкия му приятел и съученик от колежа, Филип Маринов.Мъжът на сестра му Вера,г-н Трънкаров също е на служба в консулството.Андре е женен за българката Мария,която всички наричат Мия. Те имат две дъщери.

Всичко това дразни новите управляващи.Решават да се отърват от Андре.Скалъпват "Холандския шпионски процес".Арестуват огромен брой от приятелите на Андре Бринк.Осъждат Филип Маринов на смърт.Патриарх Кирил му е роднина и успява да отмени присъдата с "доживотна".Другите са осъдени на 10-15г. затвор.

Андре Бринк и семейството му са екстрадирани от страната като "персони нон грати".Избухва скандал и Холандия прекъсва връзките си с България.

Осъдените излежават ефективно присъдите си. Когато между България и Холандия започват да се правят стъпки за възстановяване на отношенията, са пуснати затворниците. "Връчили им по една бележка,че били задържани неправомерно и им се връщат всички граждански права-след 10г.затвор.Тези,които издържаха, излязоха като човешки руини.Филип Маринов получи холандска пенсия,но ръцете му трепереха,а очите му сълзяха непрекъснато.

С цялата работа направиха услуга на Андре и семейството му.Той потепенно се изкачи по дипломатическата йерархическа стълбичка и сега кара блажени старини като пенсиониран посланик,в Перпинян, Южна Франция.

Хубавата къща на ул. "Велико Търново"бившето Холандско посолство,беше заета от вожда Георги Димитров.Заради него поставиха висока дървена ограда,поради,което получи прякора "Гошо тарабата".След това се е пренесъл в двореца "Врана".Пред хубавата къща построиха голям грозен блок за служители на БОДК."

Няма коментари:

Публикуване на коментар