понеделник, 30 август 2010 г.

България наградена с диплом във Виена





Първият международен конкурс по народни танци се състои във Виена през 1933г.
България е поканена да участва с танцовата трупа"Българска китка",ръководена от учителя Борис Цонев.Участие в конкурса вземат 38 нации от цял свят.Той се провежда от 27 май до 15 юни в двореца Шьонбрюн пред многохилядна публика.
Започва с шествие на участниците,облечени в националните си носии по улиците на Виена.Транспортът е спрян,за да могат виенчани да се любуват на красивата гледка.
Българската група е предвождана от гайдаря,който свири и Борис Цонев,развява българския флаг.
Правят се хиляди снимки и филми от любители и журналисти.Българското участие е филмирано.
Журито се състои от международни авторитети-учени етнографи и музиканти,български представител, е г-н Хенри Левенсон,секретар по печата в българскта легация във Виена.
Бъгарската царска легация във Виена дава прием в чест на "Българска китка".На приема присъстват бъгарската общност в Австрия,видни общественици и представители виенския елит,приятели на България.Г-н Борис Цонев сюрпризира гостите с кръшна българска ръченица.
Неравноделните тактове омагьосват всички-българи и чужденци.На конкурса са играни най кръшните хора и ръченици, в съпровод на гайда и кавал."Българска китка"получава първа награда с диплома,дадена на името на Борис Цонев.
През 1925г Цонев основава трупата и е ревностен пропагандатор на българския фолклор,както в България,така и по цял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар