четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Великата Тамара Карсавина танцува в София



Изкуството на Тамара Платоновна Карсавина е феноменално в историята на руския балет.
Тамара е родена в Петербург през 1885г.в семейството на известния танцьор в Мариинския театър Платон Карсавин.Семейната атмосфера и кръга от приятели оказват голямо влияние върху нейния характер и темперамент като балерина.Тя свири на пиано и говори прекрасно френски,нейната баба гъркиня,произхожда от известния род Палеолог.Майка й,завършила Смоленския институт за благородни девици има салон,посещаван от артисти,певци,писатели и художници.
Постъпва в Императорското балетно училище в Петербург.В периода 1902-1918г е прима балерина в Мариинския театър.
Танцува в"Les Ballet Russes"на Сергей Дагилев и участва в международните турнета на балета.Успехът й в Париж е толкова голям,че тя е титулувана от френската публика"La Karsavina"Тя е смятана за най красивата руска балерина.
Тамара Карсавина играе в "Лешникотрошачката","Петрушка","Баядерка,"Шехерезада","Жизел","Лебедово езеро","Спящата красавица","Дон Кихот","Клеопатра","Карнавал"и др.Нейни партньори са Вацлав Нижински,Михаил Фокин и Борис Романов.
През 1917г. тя се жени за британския дипломат Хенри Брус(Henry James Bruce).След болшевишкия преврат напуска Родината и заминава за Англия със съпруга си.
Кабарето на руската бохема "Бродячая собака"в Петербуг е открито през 1911г.То е посещавано от руския артистичен елит-Анна Ахматова,А.Толстой,С.Прокопиев,И.Стравински,Л.Андреев,Фьодор Сологуб,Надежда Забела-Врубел,Хлебников, К.Станиславски,Надежда Лохвицкая-Тефи и Тамара Карсавина.Прекрасните години и лудориите в "Бродячая собака"са описани в нейната книга"Театральная улица".
Информация за представление на Тамара Карсавина в София получаваме от българската балерина Фео Мустакова,гледала я като дете на представление и силно впечатлена, решила да стане балерина.
Юрий Берников в статия за световно известния "Хор на Донските казаци"пише,че през 1923г.Тамара Карсавина живее в София и присъства на концерт на хора в руската дипломатическа мисия.Тя е очарована от изпълнението на казаците и решава да им помогне.Тамара Карсавина урежда концерти на хора в посолствата на САЩ,Испания и Франция.
Тя има приятели в България-Надежда Лохвицка-Тефи и Вера Пушкарева,а вероятно и други.Възможно е да е придружавала съпруга си в дипломатическа мисия?Много въпроси около престоя и творческите изяви на Тамара Карсавина в България предстои да бъдат изследвани и популяризирани.
Във Великобритания тя се изявява като балетен педагог и критик,става вицепрезидент на Royal Academy of Dancing.Най известна от нейните ученички е Марго Фонтейн.
Тамара Карсавина умира през 1978г. в Англия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар