събота, 11 декември 2010 г.

Димитър Христов-политик,публицист,юрист


Димитър Христов е български политик,министър на земеделието, в правителството на Иван Ев.Гешев през 1911-1913г.,1913г-министър на железниците,пощите и телеграфа,1924-1926г.м-р на промишлеността и труда,1926-1930г.м-р на Земеделието и държавните имоти.
Д.Христов е роден в село Градец,Котленско през 1871г.
Завършил е Мъжката гимназия в Сливен.
Следва няколко семестъра в Историко филологическия отдел на Софийския университет,заминава за Цюрих,където завършва правни науки.
Завърнал се в България работи като редактор във в-к"Прогрес"
През 1894г. е назначен за заместник директор на Народната библиотека в София.
В периода 1895-1900г.е секретар на Софийската търговско-индустриална камара.
Той е народен представител в XI,XII,XIII Обикновено народно събрание от Луковитска избирателна околия,а в XIV от Старозагорска околия.
Димитър Христов е известен публицист и изключителен парламентарен оратор.Член е на Прогресивно либералната партия,секретар на Централното бюро на партията.Умира в София през 1944г.

1 коментар:

  1. Поздравления за хубавия постинг! Обръщам се към Вас с една молба. Ако притежавате оригинал на снимката на Димитър Христов, ще съм Ви благодарен да ми я изпратите! Като отговорник за Музея в нашия, Лесотехнически университет, за нас представлява интерес тази снимка поради това, че на името на Димитър Христов имаме учреден фонд, от които се ползват добрите студенти по горско стопанство! Благодаря предварително за съдействието!

    ОтговорИзтриване