неделя, 13 февруари 2011 г.

Ружа Барбар


Ружа Барбар е известна българска интелектуалка от миналия век.Тя е много популярна в София, като учителка във Втора софийска девическа гимназия,журналистка и театрална критичка.
Ружа Барбар е родена на 18.04.1883г.в Пловдив.Баща й, д-р Игнат(Игнаций)Барбар е поляк,служил в Руската армия и участвал в Руско турската война.След Освобождението той остава в България, заедно със съпругата си Дороти.Тук се раждат децата им-Отон,Станислав и Ружа.
Д-р И.Барбар дейно участва в организирането на здравните служби в България.Той е сред учредителите на клон на БЧК в Кюстендил,столичен гарнизонен лекар.
Отон Барбар е завършил право,участва в Балканската и Първата световна война.Неговата книга"Спомените на Отон Барбар"дава ценна информация за военните действия по време на войните.
Станислав Барбар,запасен поручик,завършил Историческия факултет в Софийския университет,умира трагично на 5.03.1920г.от раните,получени по време на атентата в театър"Одеон"в София,на 3.03.1920г.
Ружа Барбар завършва романска филология в Женевския университет.След завръщането си в България работи като гимназиална учителка.Тя пише редица статии,свързани с възпитанието на девойките във в-к"Реч",в рубриката"Женска хроника".Известни са нейните театрални критики за пиесите"Вуйчо Ваньо","Юлий Цезар","Една нощ в Карлщайн"и др.Тя сътрудничи на вестниците "Дневник","Нов дневник" и др.
Коментар:Ружа Барбар и семейството й са популярни сред софийското общество,тя е любима учителка на поколения софиянки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар