петък, 27 май 2011 г.

История на кулинарното изкуство в България


Кулинарни книги,предавания по телевизията,кулинарни шоу програми и конкурси, привличат вниманието на българите в последните години.
Това е чудесно,защото храненето е важна част от човешкия живот.Кулинарното изкуство се радва на специално внимание по цял свят.
Храната на българина е доста разнообразна,променя се през различните периоди от неговото съществуване-Средновековие,Възраждане,след Освобождението до 1944г.и комунистическия период.
Храната в различните региони на страната също се различава.
Културата на хранене зависи от общата култура на човек,както и от финансовите му възможности.Менюто на богатите хора се различава от това на бедните,така е по цял свят.
Най старата българска кулинарна книга, която се намира в моята библиотека е на К.Касева от 1909г,вероятно има и по стари книги.Книгата е,съдържа и "Подкрепителни рецепти за слаботелесни и болни"-сироп от синя тинтява за анемични,сироп от охлюви за слаби гърди,катранена вода за пречистване на кръвта и др.
Имам едно чудесно издание,превод от френски от 1910г.на мадам Жанетон и известният швейцарски кулинар Луи Майер(основал кулинарна школа).
Кулинарни книги са писали-Теодора Пейкова,Пенка Чолчева,Анна д-р Хаканова и др.
Анна Гешова Хаканова(1869-1944),светска дама,произхождаща от известния род на Гешови и съпруга на д-р Георги Хаканов-лекар,политик е написала няколко книги.Тя запознава домакините с тънкостите на традиционните български ястия,както и вегетариански рецепти.
Периода след 1900г.се характеризира с изискани деликатеси и сладкиши,навлезли от европейската кухня,познат е сладоледа,който се нарича"ледено".Има специални уреди за приготвяне.Домакините,които не притежават съда,могат да приготвят "ледено"по следния начин:"в дървена кофа,на дъното се поставя голяма бучка лед върху него се поставя метален съд с капак,около него се слага лед на кубчета,обилно поръсен с морска сол".Рецепти за "ледено"-с ванилов крем,кафе,теменуга,трендафил,шоколад,праскови,ягоди,малини и други плодове.
Менюто на заможните хора в България включва: телешко бон филе,гарнирано с ризото и бели трюфели,говеждо по американско,филе с мадейра,охлюви по марсилски,раци с каймак,десерти-торта с бадеми или лешници,женевска торта,млин"Берта"и кремове.
През 192зг. излиза книгата"Енциклопедия на модерното сладкарство".
Горещо се надявам,че млади кулинари ,ще проявят интерес,ще напишат книга за историята на кулинарното изкуство в България.100 години се пишат кулинарни книги,някой трябва да се интересува от биографиите на тези,които са ги писали,както и от техните рецепти.Българите са дърво с корен в кулинарното изкуство.
Кулинарните и домакински курсове са много популярни преди 1944г.,почти всяка девойка преди да се омъжи ги посещава,така тя добива познания как да ръководи домакинството си и да отглежда децата.
Комунистическия режим остави следи и в храненето-появиха се столове на работните места,детски градини и училища,храната беше еднообразна(чорби,яхнии,мляко с ориз и грис).Жената,заета с работа,отделя малко време за готвене,от пазара изчезват вносните продукти-готварско какао,кокос и т.н.
Някои семейства запазиха традициите-домашно приготвени торти сладки на празници.
Възраждането на кулинарното изкуство е чудесно,защото хубавата храна е по важна от модното облекло,особено за младите хора.

1 коментар: